Grysik ziemniaczany
Grysik ziemniaczany jest produktem otrzymywanym z ziemniaków jadalnych uprawianych metodami tradycyjnymi.
W procesie produkcyjnym wysuszona kostka zostaje zmielona w okreslonych norma uziarnieniach.
NORMA: PN - A - 74720
Zastosowanie:
Grysik ziemniaczany znajduje powszechne zastosowanie w przemysle:
- Chlodniczym i garmażeryjnym do produkcji pyz, placków ziemniaczanych
- Spożywczym - koncentraty
- Piekarniczym
Charakterystyka:
Wygląd | Drobna, sypka kaszka o barwie kremowej |
Zapach | Charakterystyczny dla suszonych ziemniaków |
Max. zawartość wody | 11% |
Max. zawartość dwutlenku siarki | 125 mg/kg |
Ocena organoleptyczna
Potrawa sporzadzona z grysiku ziemniaczanego powinna uzyskac w ocenie ogólnej wedlug obowiazujacej normy co najmniej 3 punkty.
Mikrobiologia:
Max. ogólna liczba bakterii tlenowych | 250.000 / g |
Miano Coli | 0,01 |
Max. ilość pleśni i drożdży | 1.000 / g |
Salmonella | Nieobecna w 25 g |
Gronkowce chorobotwórcze | Nieobecne w 1 g |
Opakowanie
Worki papierowe co najmniej 3 warstwowe á 25 kg oznakowane zgodnie z obowiazujacymi normami.
Przechowywanie
- Pomieszczenia suche bez obecnych zapachów
- Zalecana wilgotnosc wzgledna 75% i temp. powietrza 18° C
- Okres przechowywania wynosi 18 miesiecy liczac od daty produkcji