Grysik ziemniaczany
Grysik ziemniaczany jest produktem otrzymywanym z ziemniaków jadalnych uprawianych metodami tradycyjnymi. W procesie produkcyjnym wysuszona kostka zostaje zmielona w okreslonych norma uziarnieniach.
NORMA: PN - A - 74720
Zastosowanie:
Grysik ziemniaczany znajduje powszechne zastosowanie w przemysle:
-
chlodniczym i garmazeryjnym do produkcji pyz, placków ziemniaczanych,
-
spozywczym - koncentraty,
-
piekarniczym
Charakterystyka:
wyglad |
drobna, sypka kaszka o barwie kremowej |
zapach |
charakterystyczny dla suszonych ziemniaków |
zawartosc wody |
max. 11% |
zdolnosc chloniecia wody |
min. 3,0 ml/g |
zawartosc dwutlenku siarki |
max. 125 mg/kg |
ocena organoleptyczna |
potrawa sporzadzona z grysiku ziemniaczanego powinna uzyskac w ocenie ogólnej wedlug obowiazujacej normy co najmniej 3 punkty. |
mikrobiologia |
|
- ogólna liczba bakterii tlenowych |
max 250.000/g |
- miano Coli |
0,01 |
- plesnie i drozdze |
max. 1.000/g |
- Salmonella |
nieobecna w 25 g |
- gronkowce chorobotwórcze (koagulazo dodatnie) |
nieobecna w 1 g |
Opakowanie:
Worki papierowe co najmniej 3 warstwowe á 25 kg oznakowane zgodnie z obowiazujacymi normami.
Warunki przechowywania:
-
pomieszczenia suche bez obecnych zapachów
-
zalecana wilgotnosc wzgledna 75% i temp. powietrza 18° C
-
okres przechowywania wynosi 18 miesiecy liczac od daty produkcji
Karta produktu
- karta produktu grysik ziemniaczany