Syrop glukozowy

Syrop glukozowy jest to zageszczony wodny roztwór cukrów prostych i niskoczasteczkowych wielocukrów otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi, uzywany jako surowiec dla przemyslu spożywczego

to zageszczony wodny roztwór cukrów prostych i niskoczasteczkowych wielocukrów otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi.

Rodzaje syropów

Syropy glukozowe

Ziemniaczane syropy glukozowe

Syropy glukozowe charakteryzuja sie

  • zdolnoscia hamowania krystalizacji cukru
  • dobra stabilnoscia temperaturowa i chemiczna
  • wysokim cisnieniem osmotycznym
  • mozliwoscia obnizenia punktu zamarzania
  • zdolnoscia karmelizacji
  • wysoka stabilizacja mikrobiologiczna
  • dobra rozpuszczalnoscia
  • plastycznoscia, ciagliwoscia
  • zdolnoscia fermentacji
  • róznym stopniem slodkosci
  • lagodna slodycza, delikatnym smakiem
  • róznym stopniem lepkosci

Dodatkowo syropy glukozowe

  • uwypuklaja i utrwalaja walory smakowe oraz barwe i aromat produktów
  • korzystnie wplywaja na strukture i konsystencje produktu
  • zwiekszaja plastycznosc masy cukierniczej
  • nadaja polyskliwosc
  • zwiekszaja smarownosc masy oraz jej przyczepnosc
  • zwiekszaja gladkosc, kremistosc i puszystosc mas
  • pomagaja zachowac wilgotnosc np. ciast, pieczywa
  • zapobiegaja nadmiernemu wysuszeniu produktu, zwiekszaja trwalosc
  • zastepuja dodatek sacharozy do produktów

Dzieki tym zaletom syropy glukozowe maja szerokie zastosowanie w produkcji bardzo wielu srodków spozywczych. Syropy glukozowe uzywane sa w:

  • przemysle cukierniczym ( cukierki twarde, nadziewane, wyroby piankowe, pomady, nadzienia cukiernicze, zewnetrzne twarde powloki, masy karmelowe, zelki, galaretki, polewy, gumy do zucia, chalwa, sezamki)
  • chlodniczym (lody, desery mrozone)
  • piekarniczym (pieczywo o wydluzonym terminie przydatnosci, pieczywo cukiernicze)
  • owocowo-warzywnym (dzemy, marmolada, konfitury, kompoty)
  • produkcji napojów bezalkoholowe, piwa

Syropy glukozowe (syropy skrobiowe)

Sa to zageszczone wodne roztwory cukrów prostych i niskoczasteczkowych wielocukrów otrzymane w wyniku hydrolizy skrobi pszennej lub/i ziemniaczanej.

Rodzaje oferowanych syropów glukozowych

  • syrop glukozowy N
  • syrop glukozowy C
  • syrop glukozowy MN
  • syrop glukozowy MS

Parametry fizykochemiczne

  SYROP GLUKOZOWY N SYROP GLUKOZOWY C SYROP GLUKOZOWY MN SYROP GLUKOZOWY MS
WYGLAD GESTA, LEPKA CIECZ
BARWA BEZBARWNA DO ZÓLTEJ
ZAPACH TYPOWY DLA SYROPU, BEZ OBCYCH ZAPACHÓW
SMAK SLODKI, BEZ OBCEGO POSMAKU
PRZEZROCZYSTOSC PRZEZROCZYSTY DO LEKKO OPALIZUJACEGO
ZANIECZYSZCZENIA MECHANICZNE NIEOBECNE
RÓWNOWAZNIK GLUKOZOWY DE 30-38 38-45 30-38 38-45
ZAWARTOSC MALTOZY     27-37 27-37
ZAWARTOSC SO2 [mg / kg] max. 10
ZAWARTOSC S.S. [%] min.79,0
KWASOWOSC [ml 1n NaOH/100 g] max. 1,7
pH 3,5 – 6,0
ZAWARTOSC POPIOLU [%] max 0,5 max 0,5 max 0,5 max 0,5

Termin przydatnosci: 12 miesiecy od daty produkcji.

Warunki przechowywania: chlodne, suche miejsce.

Ziemniaczany syrop glukozowy

To zageszczony wodne roztwór cukrów prostych i niskoczasteczkowych wielocukrów otrzymany poprzez kwasowa hydrolize skrobi ziemniaczanej.

Ziemniaczany syrop glukozowy jest produktem naturalnie, calkowicie bezglutenowym.

Moze byc uzywany do produkcji srodków spozywczych specjalnego przeznaczenia zywieniowego – dla osób cierpiacych na nietolerancje glutenu (chorych na celiakie lub z alergia na gluten).

Ziemniaczany syrop glukozowy nie zawiera ani nie jest produkowany z surowców genetycznie zmodyfikowanych (GMO).

Gestosc ziemniaczanego syropu glukozowego mozemy dostosowac do indywidualnych wymagan odbiorcy.

Rodzaje ziemniaczanych syropów glukozowych

  • syrop glukozowy N-I
  • syrop glukozowy C-I
  • syrop glukozowy S-I
  • syrop glukozowy W-I

Parametry fizykochemiczne

  SYROP GLUKOZOWY N-I SYROP GLUKOZOWY C-I SYROP GLUKOZOWY S-I SYROP GLUKOZOWY W-I
WYGLAD GESTA, LEPKA CIECZ
BARWA SLOMKOWY DO ZÓLTEJ
ZAPACH TYPOWY DLA SYROPU, BEZ OBCYCH ZAPACHÓW
SMAK SLODKI, BEZ OBCEGO POSMAKU
PRZEZROCZYSTOSC PRZEZROCZYSTY DO LEKKO OPALIZUJACEGO NIE OKRESLA SIE
ZANIECZYSZCZENIA MECHANICZNE NIEOBECNE
RÓWNOWAZNIK GLUKOZOWY DE 30-38 38-45 45-55 55-65
ZAWARTOSC SO2 [mg / kg] max. 10
ZAWARTOSC S.S. [%] min.79,9 min.80,7 min.81,7 min.76,0
KWASOWOSC [ml 1n NaOH/100 g] max. 1,7
pH 5,0 – 6,0
ZAWARTOSC POPIOLU [%] max. 0,5

Termin przydatnosci: 12 miesiecy od daty produkcji.

Warunki przechowywania: chlodne, suche miejsce.



Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego „LUBLIN” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością | 20-402 Lublin ul. Betonowa 9 | NIP 946-15-80-419 | REGON 430753703

zarejestrowana w Sądzie Rejonowym Lublin-Wschód w Lublinie z siedzibą w Świdniku Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000050886. Kapitał zakładowy 2 761 200 zł.

tel. centrala: +48 81 532 70 71, +48 81 532 45 18 | fax: +48 81 532 74 30

tel. dział sprzedaży: +48 504 040 061

tel. plantatorzy/kontraktacja: +48 504 040 063