Płatki ziemniaczane
Do produkcji płatków ziemniaczanych używamy ziemniaków z wyselekcjonowanych odmian jadalnych,
nie modyfikowanych genetycznie, hodowanych pod ścisłą kontrolą naszych wieloletnich plantatorów
PN-A-74722:1997
Zastosowanie:
- błyskawiczne purée ziemniaczane
- półprodukt do wyrobu dań ziemniaczanych, świeżych i mrożonek ( pyzy, krokiety, kluski śląskie, kopytka, pierogi)
- dodatek dla piekarnictwa
- panierka do ryb, mięs, itp.
- składnik do produkcji przekąsek: snacki, prażynki, chrupki
Charakterystyka:
Wygląd | Sypkie płatki bez zlepów i zbryleń |
Zapach | Typowy, niedopuszczalny zapach obcy |
Max. zawartość wody | 10% |
Min. zdolność chłonięcia wody | 6,0ml / 1g |
Ocena organoleptyczna
Potrawa sporządzona z płatków ziemniaczanych powinna uzyskać w ocenie ogólnej wg normy PN-A-74722:1997 co najmniej 3 punkty.
Mikrobiologia:
Max. ogólna liczba bakterii tlenowych | 250.000 / g |
Miano Coli | 0,01 |
Max. ilość pleśni i drożdży | 500 / g |
Salmonella | Nieobecna w 25 g |
Gronkowce chorobotwórcze | Nieobecne w 1 g |
Opakowanie
Opakowaniem dla płatków ziemniaczanych są worki papierowe 3-warstwowe szyte, oznakowane
zgodnie z obowiązującymi normami, oraz spełniające wymagania ustawy o materiałach i wyrobach
przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Przechowywanie
Zalecana jest wilgotność względna powietrza do 75% a temperatura powietrza do 20°C.