Syrop Glukozowy
Syrop glukozowy jest to zageszczony wodny roztwór cukrów prostych i niskoczasteczkowych
wielocukrów otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi, uzywany jako surowiec dla przemyslu spożywczego
to zageszczony wodny roztwór cukrów prostych i niskoczasteczkowych wielocukrów otrzymany w
wyniku hydrolizy skrobi.
Charakterystyka Syropów Glukozowych
- Zdolnosść hamowania krystalizacji cukru
- Dobra stabilność temperaturowa i chemiczna
- Wysokie cisnienie osmotyczne
- Możliwość obnizenia punktu zamarzania
- Zdolność karmelizacji
- Wysoka stabilizacja mikrobiologiczna
- Dobra rozpuszczalność
- Plastyczność, ciągliwość
- Zdolność fermentacji
- Różne stopnie słodkosci
- Delikatność
- Różne stopnie lepkosci
Dodatkowo syropy glukozowe
- Uwypuklają i utrwalają walory smakowe i barwe oraz aromat produktów
- Korzystnie wplywają na strukture i konsystencje produktu
- Zwiększają plastycznosc masy cukierniczej
- Nadają połyskliwość
- Zwiększają smarowność masy oraz jej przyczepność
- Zwiększają gładkość, kremistość i puszystość mas
- Pomagają zachowac wilgotność np. ciast, pieczywa
- Zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu produktu, zwiekszają trwałość
- Zastępują dodatek sacharozy do produktów
Zastosowanie
Syropy glukozowe uzywane sa w:
- przemysle cukierniczym (cukierki twarde, nadziewane, wyroby piankowe, pomady, nadzienia
cukiernicze, zewnetrzne twarde powloki, masy karmelowe, zelki, galaretki, polewy,
gumy do zucia, chalwa, sezamki) - chlodniczym (lody, desery mrozone)
- piekarniczym (pieczywo o wydluzonym terminie przydatnosci, pieczywo cukiernicze)
- owocowo-warzywnym (dzemy, marmolada, konfitury, kompoty)
- produkcji napojów bezalkoholowych, piwa
Syropy Glukozowe (Syropy Skrobiowe)
Sa to zageszczone wodne roztwory cukrów prostych i niskoczasteczkowych wielocukrów otrzymane
w wyniku hydrolizy skrobi pszennej lub/i ziemniaczanej.
Rodzaje oferowanych syropów glukozowych
- syrop glukozowy N
- syrop glukozowy C
- syrop glukozowy MN
- syrop glukozowy MS
Parametry fizykochemiczne
SYROP GLUKOZOWY N | SYROP GLUKOZOWY C | SYROP GLUKOZOWY MN | SYROP GLUKOZOWY MS | |
WYGLĄD | GĘSTA, LEPKA CIECZ | |||
BARWA | BEZBARWNA DO ŻÓŁTEJ | |||
ZAPACH | TYPOWY DLA SYROPU, BEZ OBCYCH ZAPACHÓW | |||
SMAK | SŁODKI, BEZ OBCEGO POSMAKU | |||
PRZEŹROCZTSTOŚĆ | PRZEŻROCZYSTY DO LEKKO OPALIZUJĄCEGO | |||
ZANIECZYSZCZENIA MECHANICZNE | NIEOBECNE | |||
RÓWNOWAŻNIK GLUKOZOWY DE | 30-38 | 38-45 | 30-38 | 38-45 |
ZAWARTOŚĆ MALTOZY | n/a | n/a | 27-37 | 27-37 |
ZAWARTOŚĆ SO2 [mg / kg] | max. 10 | |||
ZAWARTOŚĆ S.S. [%] | min.79,0 | |||
KWASOWOŚĆ [ml 1n NaOH/100 g] | max. 1,7 | |||
pH | 3,5 – 6,0 | |||
ZAWARTOŚĆ POPIOŁU | max 0,5 | max 0,5 | max 0,5 | max 0,5 |
Termin przydatności: 12 miesięcy od daty produkcji.
Warunki przechowywania: chłodne, suche miejsce.
Ziemniaczany syrop glukozowy
To zageszczony wodne roztwór cukrów prostych i niskoczasteczkowych wielocukrów
otrzymany poprzez kwasowa hydrolize skrobi ziemniaczanej.
Ziemniaczany syrop glukozowy jest produktem naturalnie, calkowicie bezglutenowym.
Moze byc uzywany do produkcji srodków spozywczych specjalnego przeznaczenia
zywieniowego – dla osób cierpiacych na nietolerancje glutenu (chorych na celiakie
lub z alergia na gluten).
Ziemniaczany syrop glukozowy nie zawiera ani nie jest produkowany z surowców
genetycznie zmodyfikowanych (GMO).
Gestosc ziemniaczanego syropu glukozowego mozemy dostosowac do indywidualnych
wymagan odbiorcy.
Rodzaje ziemniaczanych syropów glukozowych
- syrop glukozowy N-I
- syrop glukozowy C-I
- syrop glukozowy S-I
- syrop glukozowy W-I
Parametry fizykochemiczne
SYROP GLUKOZOWY N-I | SYROP GLUKOZOWY C-I | SYROP GLUKOZOWY S-I | SYROP GLUKOZOWY W-I | |
WYGLĄD | GĘSTA, LEPKA CIECZ | |||
BARWA | BEZBARWNA DO ŻÓŁTEJ | |||
ZAPACH | TYPOWY DLA SYROPU, BEZ OBCYCH ZAPACHÓW | |||
SMAK | SŁODKI, BEZ OBCEGO POSMAKU | |||
PRZEŹROCZTSTOŚĆ | PRZEZROCZYSTY DO LEKKO OPALIZUJĄCEGO | NIE OKRESLA SIE | ||
ZANIECZYSZCZENIA MECHANICZNE | NIEOBECNE | |||
RÓWNOWAŻNIK GLUKOZOWY DE | 30-38 | 38-45 | 45-55 | 55-65 |
ZAWARTOŚĆ SO2 [mg / kg] | max. 10 | |||
ZAWARTOŚĆ S.S. [%] | min.79,9 | min.80,7 | min.81,7 | min.76,0 |
KWASOWOŚĆ [ml 1n NaOH/100 g] | max. 1,7 | |||
pH | 5,0 – 6,0 | |||
ZAWARTOŚĆ POPIOŁU | max 0,5 |
Termin przydatności: 12 miesięcy od daty produkcji.
Warunki przechowywania: chłodne, suche miejsce.